Het weer… daar wordt dagelijks over gesproken, logisch, want het weer beïnvloedt ons ook iedere dag ... De meesten onder ons kijken bij het ontwaken even naar buiten om na te gaan welk weer het is, kwestie van de aangepaste kledij te kiezen, om bepaalde buitenactiviteiten te kunnen aanvatten, ...
Het weer, dat houdt ook in trachten te begrijpen hoe de weersevolutie voor morgen is, voor overmorgen, volgende week, tijdens de volgende vakantie... kwestie om ze goed te kunnen programmeren. De weersverwachting is ook van groot belang voor verschillende sectoren zoals de landbouw, de bouw, ...die sterk afhankelijk zijn van het weer...
Het weer waarnemen gebeurt met behulp van verschillende instrumenten, zowel eenvoudige, 'basic' meetinstrumenten zoals de pluviometer, alsook 'high-tech' instrumenten zoals satellieten en radars. Alle met behulp van deze instrumenten verkregen gegevens laten ons toe een goed beeld te verkrijgen van de huidige weersituatie maar ook om voorspellingsmodellen te ontwikkelen.
En we treden dan binnen in een specifiek domein, dat van de weersvoorspellingen die geen zaak zijn van een kristallen bol, integendeel, meteorologie is een uiterst complexe wetenschap, de parameters waarmee men moet rekening houden zijn talrijk, variabel en onberekenbaar. De modellen zijn maar modellen, het zijn belangrijke hulpmiddelen, maar de kritische geest van de weersvoorspeller is van enorm belang om de weersvoorspelling tot een goed einde te brengen.
578 bezoekers online
In het kielzog van MeteoBelgique zag MeteoBelgië een paar jaar later in 2006 het levenslicht. MeteoBelgië heeft kunnen profiteren van het groeiproces en de vermaardheid van zijn grote broer om aan de Nederlandstalige gemeenschap van ons land een betrouwbare website voor te stellen op het gebied van weersvoorspellingen, klimaatanalyses en realtime waarnemingen.