Waarschuwingen
Waarschuwingen

Algemene tendensen voor september 2012

{jumi [staticfiles/climatology/saiso_premium.php]}

Update van 31 augustus 2012.

Volgende update op of ronde 30 september 2012.

{jumi [staticfiles/climatology/saisos_nl.php][2012SEP][2012][SEP][0]} 

Op 31 augustus eindigde de klimatologische zomer gekarakteriseerd door de maanden juni, juli en augustus.

Te Ukkel leunden de temperaturen kort aan bij de normale waarden (17,3 °C tegen gemiddeld 17,5 °C), het aantal uren zonneschijn lag lichtjes onder de gemiddelde verwachting (539,6 u tegen 578,3 u), en zowel de neerslaghoeveelheden als de neerslagfrequentie kwamen uit boven het gemiddelde (271,3 mm en 51 dagen tegen 224,6 mm en 43,9 dagen voor een normale zomer).
Deze gemiddelde gegevens verdienen enige nuance : bijvoorbeeld voor wat betreft de temperaturen. Dit jaar zagen we een opeenvolging van koude en vochtige dagen, met daar tussenin, telkens voor een korte periode warm en vaak onweerachtig weer. Het overschot aan neerslag moet op rekening worden gezet van de maanden juni en juli. Augustus was al bij al vrij droog.
We kunnen stellen dat dit weertype typisch is voor België, deze wisselvalligheid ook: ons land wordt gekarakteriseerd door weer van maritieme afkomst, m.a.w. vochtig en vrij fris tijdens de zomer. De zeer warme en droge zomers zoals deze van 1976 en 2003 blijven de uitzondering die de regel bevestigen, zelfs al blijven die langer dan andere jaren vastzitten in ons collectief geheugen.

Wat betreft onze aangekondigde seizoenstendensen, zelf in het oog van een mediastorm deze zomer mede door de verbolgen reacties van de diensten van het kusttoerisme, is het moment aangebroken om de balans op te maken.
 
Einde mei, zeiden we al (op MeteoBelgique.be):
De zomer zou er eentje worden zonder echte uitschieters : voor wie de zomer rijmt met zon en hitte zal het geen topjaar worden. (...)
Kortom, waarschijnlijk wisselend weer tussen koele periodes en andere, warmer maar vaak ook onweerachtig. Dat maakt dat de klimatologische zomer 2012 een beetje warmer zal uitdraaien dan normaal en ook met iets meer neerslag dan het normale gemiddelde. De liefhebbers van onweer zouden op hun wenken bedient kunnen worden, voor de anderen is dat minder zeker.
 
We kregen een onstabiele maand juni en zoals aangekondigd een overschot aan neerslag en een warmer dan normaal laatste tiendaags deel. Einde juni maakten we gewag van de voortzetting van het onstabiele weer voor de maand juli en het eerste deel van de maand augustus, ons woordgebruik « onstabiel » werd door de media getransformeerd naar een «onstabiele kwakkelzomer». Wij hadden voor juli herhaaldelijke onweders voorspeld, vooral bij begin en einde van de maand : dat is uiteindelijk bewaarheid, de maand juli 2012 kende een record aantal dagen met onweer.
 
Tenslotte hebben we einde juli het vervolg bevestigd van het onstabiele weer het eerste deel van de maand augustus vóór de komst van tijdelijke zomerse periodes het tweede deel van de maand. Dit is zo uitgekomen, alleen begonnen de zomerse periodes al vanaf 10 augustus – iets vroeger dan wij voorzagen. Bijgevolg is de maand augustus droger geworden dan dat wij hadden voorspeld, het enige minpunt van onze zomerseizoenstendensen, zelfs al heeft het oosten van het land meer regen gekregen dan het weerstation van Ukkel dat als referentie geldt.
 
Nee, we moeten niet beschaamd zijn over de betrouwbaarheid van de aangekondigde tendensen. De vele steunbetuigingen die we kregen tonen aan dat de bezoekers van onze site de seizoenstendensen naar waarde weten te schatten. Wij hopen dat wij opnieuw sereen kunnen verdergaan met ons werk en dat de legitimiteit en de geloofwaardigheid van onze tendensen niet meer in twijfel worden getrokken telkens de een of de andere prognose de een of de andere instelling niet bevalt.
 

Wat zijn de laatste seizoenstendensen voor de herfst 2012 ?

Om alles te weten te komen : consulteer de complete en gedetailleerde seizoenstendensen voor de komende drie maand via de Dienst Premium.

655 bezoekers online

Wie zijn wij ?

In het kielzog van MeteoBelgique zag MeteoBelgië een paar jaar later in 2006 het levenslicht. MeteoBelgië heeft kunnen profiteren van het groeiproces en de vermaardheid van zijn grote broer om aan de Nederlandstalige gemeenschap van ons land een betrouwbare website voor te stellen op het gebied van weersvoorspellingen, klimaatanalyses en realtime waarnemingen.

Volg ons

FacebookTwitter