Waarschuwingen
Waarschuwingen

Flash 11 december : België voor de helft ondergesneeuwd ...

België was maandag letterlijk in 2 verdeeld op weerkundig vlak, de grens liep min of meer samen met de taalgrens. Een deel van het land bevond zich in maritiem polaire lucht, het andere deel in zachte zeelucht. Het ene deel kreeg te maken met koude en sneeuw, het andere deel kreeg regen en milde temperaturen. De verdeling was bovendien heel atypisch... meestal is het immers het koudst in Hoog-België en is het in Laag- en Midden-België een stuk milder, deze keer was het net het tegenovergestelde ...

Terugblik op een een vrij opmerkelijke weersituatie.

Neder-Over-Heembeek (Brussel) in de sneeuw op 11 december 2017 's avonds
 Foto : Bart Blondeel

mb_hr_blue_ball.gif

 

Synoptische situatie

Een hogedrukuitloper op de Atlantische Oceaan en een depressie ( "Ana" gedoopt door Duitse weerkundigen) die in de loop van de dag doorheen ons land noordoostwaarts naar Duitsland trok, lagen aan de basis van een vrij bijzondere synoptische situatie. Een lagedrukkern lag 's morgens net ten zuiden van ons land en heeft het land weerkundig in 2 verdeeld : Vlaanderen bevond zich voor een groot deel in koude polaire lucht langs de noordelijke en westelijke flank van de depressiekern, terwijl Wallonië in zachte maritieme lucht vertoefde aan de zuidelijke en oostelijke flank ervan.

 
Synoptische situatie van 11 december 2017 om 13 uur lokale tijd 
Bron: Hirlam/KNMI

In de polaire luchtsoort in het noorden en westen van het land lagen de temperaturen een groot deel van de dag rond het vriespunt, soms waren ze zelfs licht negatief. Naarmate we meer naar het zuiden van het land gingen, lagen de temperaturen hoger, tot zo'n 8 °C in de Gaume, in het uiterste zuiden van het land, zoals ook blijkt uit onderstaande temperatuurkaart van Meteo België met de luchttemperaturen om 11 uur lokale tijd.

Op de kaart hieronder zien we voor hetzelfde tijdstip (11 uur lokale tijd) de neerslagsoort in ons land: 'roze' duidt de sneeuw aan in het noorden van het land, 'blauw' de regen in het zuiden. De belangrijke neerslaghoeveelheden en de sneeuw hebben enorme files veroorzaakt in het land (tot meer dan 1.200 km gedurende de ochtendperiode). Op de luchthaven van Zaventem werden verschillende vluchten geannuleerd.

Maar het meest spectaculaire was misschien wel de kust te zien onder een belangrijk sneeuwtapijt, wat helemaal niet frequent voorkomt in deze regio !
En zeggen dat het op hetzelfde ogenblik op de Hoge Venen regende bij positieve temperaturen van zo'n 2 °C. De wereld op zijn kop ...

De Belgische kust onder een belangrijk sneeuwtapijt 's middags op 11 december, zoals hier in Oostduinkerke
Foto: Webcam van Oostduinkerke.

Zoals blijkt uit onderstaande kaart zijn het de regio's rond Antwerpen, Brugge en Gent die de belangrijkste sneeuwdiktes lieten optekenen, een waarnemer in Assebroek (Brugge) mat rond 15 uur in de namiddag 17 cm sneeuw (terwijl het er nog sneeuwde op dat moment). Kortom opmerkelijk, waaruit nog maar eens blijkt dat het weer soms onverwachte situaties met zich kan meebrengen, afgelopen maandag zat België in een 'conflictzone' tussen 2 luchtmassa's met verschillende eigenschappen, wat ook de belangrijke neerslaghoeveelheden kan verklaren gelinkt aan de depressie. De situatie van maandag was op voorhand goed ingeschat door Meteo België die alarmcode 'rood' had voorzien voor Vlaanderen, hetgeen niet meer was gebeurd sinds december 2010 ...

528 bezoekers online

Wie zijn wij ?

In het kielzog van MeteoBelgique zag MeteoBelgië een paar jaar later in 2006 het levenslicht. MeteoBelgië heeft kunnen profiteren van het groeiproces en de vermaardheid van zijn grote broer om aan de Nederlandstalige gemeenschap van ons land een betrouwbare website voor te stellen op het gebied van weersvoorspellingen, klimaatanalyses en realtime waarnemingen.

Volg ons

FacebookTwitter