Flash 18 februari 2020 : Dennis, een bijzondere storm.
Na de storm Ciara op 9 februari was het een week later, op 16 februari, storm Dennis die voor een sterk windveld zorgde over ons land.
Ondanks het feit dat Dennis iets minder krachtig was dan Ciara, hebben de rukwinden toch opnieuw meer dan 100 km/h bereikt op enkele plaatsen in het land.
De felste rukwinden werden gemeten in Stabroek en Ukkel, met respectievelijk 109 km/h en 107 km/h. In Kleine Brogel was de maximale windstoot 104 km/h, in Zaventem, Bièrset, Humain en Bevekom 101 km/h. De sterkste rukwinden deden zich meestal voor net vóór de passage van het - actief - koufront, in de vooravond en avond.
Synoptische situatie
Het was terug een zeer diepe depressie die aan de basis lag van deze storm. De depressie was nog dieper dan Ciara vorige week, de druk in de kern daalde tot ongeveer 920 hPa (we wachten nog op de bevestiging van de precieze waarde) wat uitzonderlijk is voor een winterstorm over de Noordelijke Atlantische Oceaan. We moeten terugkeren naar 1993 om een dergelijke lage luchtdruk terug te vinden bij een storm over de Noordelijke Oceaan.
Gelukkig voor ons volgde storm Dennis een noordelijker traject in vergelijking met storm Ciara, zodat wij van het ergste gespaard bleven, in tegenstelling tot Ijsland (vooral) en de Britse Eilanden, die zwaar getroffen werden door deze storm. De stormdepressie zorgde bij ons wel voor de aanvoer van subtropische lucht zodat de temperaturen ruim 15 °C haalden op vele plaatsen, tot 16,6 °C in Ukkel en zelfs tot 17,9 °C in Kleine Brogel en Genk, wat opmerkelijk is voor midden februari. Deze waarden werden bereikt net vóór de passage van het koufront, nadien kwamen wij in polair-maritieme lucht terecht, die het centrum van het land bereikte rond 18u30.
We merken nog op dat de temperaturen een flinke duik namen bij de passage van het front, net na de vrij intense neerslag tijdens een buienlijn met hagel. In Koekelberg bijvoorbeeld was het om 18u20 nog 16,7 °C, terwijl het er een uur later nog maar 8,7 °C was, een temperatuurdaling van 8 °C in 1 uur !
Kort na de passage van het front draaide de wind van het zuidzuidwesten naar het westen. Tegelijkertijd nam de wind snel in kracht af, de storm was voorbij.
Op deze temperatuurkaart merken we goed de sterke daling van de temperaturen
in het westen van het land na de passage van het koufront (links).
Op het radarbeeld (rechts) zien we de zone met intense neerslag (in het rood).
Een vraag die zich stelt: waarom een dergelijke opeenvolging van stormen?
Om dit te verklaren, verwijzen we naar de Arctische Oscillatie*. Deze index is zeer positief momenteel, wat een sterke en stabiele polaire vortex met zich meebrengt over de polen. De index heeft trouwens een nieuwe recordwaarde bereikt (over alle kalendermaanden heen) met +6,4 op 10 februari. Hiermee werd het vorige record van +5,91, dat dateert van 26 februari 1990, verbroken. Deze waarde zou zelfs opnieuw kunnen verbroken worden de volgende dagen. Om terug te komen op februari 1990, gedurende deze maand kregen wij een opeenvolging van verschillende zware stormen met veel schade in ons land. De maand februari 1990 was tevens uitzonderlijk zacht, met een recordhoge gemiddelde temperatuur in Ukkel van 7,9 °C. Februari 2020 is ook bijzonder mild, en de gemiddelde temperatuur van deze maand zal wellicht niet ver onder de waarde uit februari 1990 liggen.
Kortom: dit verklaart de zeer sterke straalstroom over de Noordelijke Oceaan waarmee de ene depressie na de andere het weer in onze streken beïnvloedt. Dennis is misschien dus niet de laatste storm van deze winter... één groot voordeel van het bijzonder zachte weer is in ieder geval dat de energierekening niet te hoog oploopt !
* De Arctische-Oscillatie-index (AO-index) verwijst naar een atmosferisch circulatiepatroon over de gematigde tot de hoge breedten in het Noordelijk Halfrond: de fase waarin de Arctische Oscillatie zich op een bepaald moment bevindt, komt het best tot uiting in de positie van de polaire straalstroom (dit is de straalstroom die zich bevindt tussen 45° en 60° NB en die een grote invloed heeft op het weer in onze omgeving).
Synoptische situatie over Europa op 16 februari 2020 om 1 uur, Belgische tijd. Storm Dennis bevindt zich op dat moment ten zuiden van Ijsland.
Bemerk de luchtdruk in het centrum van de storm !
Bron : KNMI