• Zich inloggen

Na de storm Eleonor begin januari kregen we op donderdag 18 januari af te rekenen met storm David (of Friederieke). Betekent dit nu de terugkeer van winterstormen in ons land, dat relatief gespaard bleef van stormen sinds het begin van 2010 ? 


Maximale windstoten gemeten tijdens de doortocht van de storm David-Friederieke, die
West-Europa trof op 18 januari. De krachtigste rukwinden waren voor Nederland en Duitsland 
Bron
: Meteociel

mb_hr_blue_ball.gif

 

We hebben een eerste stormepisode gehad in het begin van het jaar, met storm Eleonor op 3 januari. De maximale windstoten gemeten tijdens die storm waren opmerkelijk (metingen van het synoptisch waarnemingsnet : 126 km/u in Florennes, 115 km/u nabij Marche-en-Famenne, 112 km/u in Ukkel en in Zeebrugge, …). Voor Ukkel werd op 3 januari de felste windstoot gemeten sinds 18 januari 2007 (115 km/u).

Op 18 januari 2018 teisterde een nieuwe storm (storm 'David', ook Friederieke genoemd door Duitse meteorologen) ons land, met opnieuw felle rukwinden. Vooral Nederland en Duitsland werden zwaar getroffen met nog fellere rukwinden dan bij ons, maar ook in België bereikten de maximale windstoten meer dan 100 km/u. Op het einde van de nacht (van 17 op 18 januari) en in de ochtend van de 18e diepte een stormdepressie uit terwijl ze over de Noordzee trok. Aan de Nederlandse kusten werden rukwinden gemeten tot 140 km/u, in eigen land waren het vooral de kust en het noorden van het land die de sterkste windstoten te verduren kregen, met een maximale windstoot van 119 km/u in Deurne (Antwerpen), 112 km/u in Zeebrugge maar toch ook 101 km/u in Mont-Rigi (Waimes) en 97 km/u in Ernage (Gembloux). Ditmaal werd in Ukkel geen windstoot boven 100 km/u gemeten.
De storm heeft dodelijke slachtoffers geëist in Nederland (2) en in Duitsland (8) maar ook in ons land viel een dode te betreuren: in Grez-Doiceau (in de provincie Waals-Brabant) overleed een persoon doordat een boom op zijn/haar wagen terechtkwam.  

Stormen komen geregeld voor en zijn vrij klassiek bij ons tijdens de herfst en de winter, maar sinds het begin van de jaren 2000 (en zeker van 2010 tot heden...) waren ze minder talrijk (uiteraard kwam er wel eens een storm voor zoals storm Xynthia eind februari 2010) na de stormen van Kerstmis 1999 en vooral de stormen van het begin van de jaren '90 (en de winter 1989).

En het vervolg ?

We hadden in onze seizoenstendensen voorzien dat we een tendens zouden krijgen naar meer verstoord weer en tevens een zachte en winderige winter, en dat vooral vanaf januari, na een lange droogteperiode die in ons land heerste tussen midden 2016 en september 2017. Dit wordt nu duidelijk bevestigd in deze januarimaand. Praktisch alle modellen voor seizoensvoorspellingen gaven een overwegend postieve NAO-index aan (Noord-Atlantische-Oscillatie-index: deze index is een maat voor het gemiddeld luchtdrukverschil tussen het zeegebied in de buurt van Ijsland en dat rond de Azoren. Is de index sterk positief, dan is de luchtdruk bij Ijsland laag en die bij de Azoren hoog, boven de Atlantische Oceaan vinden we dan vaak een westcirculatie terug). De laatste weken hebben we te maken met een positieve NAO-index, en dit zorgt ervoor dat we geregeld met depressies te maken krijgen: het verstoorde, regenachtige en winderige en overwegend zachte weer zou nog wel eens een tijdje kunnen aanhouden deze winter ...

Het noorden en het westen van ons land werd het zwaarst getroffen door storm David (Friederieke),  
maar ook de Hoge Venen bleven niet gespaard, met vele ontwortelde bomen als gevolg van de sterke
wind, zoals hier in Botrange. De foto werd genomen op 19 januari, dus de dag na de doortocht
van de storm
Foto : Alexis Papapanayotou.

Newsflash

 • Late zomerdagen in België

  Late zomerdagen in België

  Welke zijn de meest laattijdige zomerse dagen die voorgekomen zijn in ons land in de verschillende weerstations ?
 • Seizoenstendensen van 30 september

  Seizoenstendensen van 30 september

  Wat zijn de laatste seizoenstendensen voor de laatste maanden van 2018 ?
 • Zomer 2018

  Zomer 2018

  De zomer van 2018 was in Ukkel uitzonderlijk warm, abnormaal zonnig, abnormaal droog en met een uitzonderlijk lage neerslagfrequentie.
 • Bilan van de hittegolf van juli-augustus 18

  Bilan van de hittegolf van juli-augustus 18

  Deze hittegolf kan concurreren met de 2 'reuze' hittegolven die ons land heeft gekend sinds 1901, de hittegolven uit 1911 en 1976. Toelichting.

Weerbericht

Woensdag 10° 20°
Donderdag 17°
Vrijdag 17°
Zaterdag 15°
Zondag 16°

Overzicht om 18:50

 • Oostende : 15°
 • Gent : 16°
 • Antwerpen : 17°
 • Brussel : 17°
 • Charleroi : 17°
 • Namen : 17°
 • Luik : 17°

Het weer in het nieuws

 • Overal MeteoBelgie raadplegen!

  Overal MeteoBelgie raadplegen!

  MeteoBelgie gaat overal met u mee, via uw PC, tablet of smartphone!
 • WRF-model

  WRF-model

  MeteoBelgie biedt u de fijnmazige kaarten aan van het WRF-model.
 • Meteogram WRF

  Meteogram WRF

  Raadpleeg onze eigen meteograms gebaseerd op het WRF-model voor elke postcode in België !

Overzicht in reële tijd

Pont-de-Loup om 18:50
Temperatuur : 17.1°C
Druk : 1021 hPa
Vochtigheid : 79%
Neerslag (24u) : 0 mm
Wind : Noordoosten (zeer zwak)