• Zich inloggen

Op deze pagina, die regelmatig tot het jaareinde zal worden bijgewerkt, biedt MeteoBelgie u de langetermijnprognoses aan voor de periode Kerst en Nieuwjaar 2017-2018. Mede door het succes van de tien voorgaande jaren gaan wij opnieuw de uitdaging aan voor deze winter.

Laten we wel wezen, het is onmogelijk om meer dan een maand op voorhand een nauwkeurige voorspelling te maken voor één welbepaalde dag. Toch kunnen we u al de grote lijnen blootleggen voor deze periode. De hele maand lang zal MeteoBelgie u haar laatste seizoenstendensen aanbieden. De uitvoerige versies ervan zijn toegankelijk via uw Premiumabonnement.

 
 

Chart will load here

Update van 21 december 2017

Zoals we al zagen aankomen zijn de temperaturen klimmende : de sneeuw, tijdelijk nog aanwezig op de Ardense hoogtes, zal snel gaan smelten. De temperaturen op Kerstnacht en de 25ste zullen vaak schommelen in de buurt van de 10 °C, een groene Kerst voorwaar.
Helemaal aan het einde van de maand zal zoals aangekondigd de atmosfeer licht gaan afkoelen, ongetwijfeld te weinig voor sneeuw, althans zeker voor de vlaktes.

Op dit ogenblik schatten wij de kans op sneeuw voor Kerst in op 1 % en op 10 % voor Nieuwjaarsdag.

Update van 15 december 2017

Onze seizoentendensen van begin deze maand hadden het bij het rechte eind door te stellen dat de temperaturen zachter zouden worden tegen het einde van de tweede tiendaagse periode. Het ziet er naar uit dat vanaf 18 december de temperaturen vrij plots zullen stijgen. De periode met zachte temperaturen zou minstens moeten aanhouden tot 23 december. Vervolgens lopen de verschillende weermodellen een beetje uit elkaar, maar in eerste instantie denken we dat het zacht zal blijven.

Op dit ogenblijk behouden we onze eerder aangekondigde waarschijnlijkheden: voor het centrum van het land schatten we de sneeuwkans op 10 % voor Kerst en op 15 % voor Nieuwjaar.

Update van 3 december 2017

Bevestiging van onze vroegere analyses : geen veranderingen.

Op dit ogenblik schatten wij de kans op sneeuw voor Kerst in op 10 % en op 15 % voor Nieuwjaarsdag.

Voorafgaande analyse van 22 november 2017

Bij onze laatste seizoenstendenzen van eind oktober, welke u in detail kan nalezen op het Premiumgedeelte van onze site, hadden wij aangekondigd dat de maand november een vrij frisse start zal kennen en dat een stelsel, grotendeels onder invloed van Atlantische ruggen, vanaf het begin van de laatste decade tot een einde zal komen met veel zachter en verstoord weer. Dat zien we vandaag allemaal gebeuren : de temperaturen zullen de komende dagen flirten met de kaap van de 15 °C .

Voor het staartje van november en het eerste deel van de maand december hadden wij voorzien dat het zou starten met opnieuw vrij koud en relatief droog weer (de modellen op korte en middellange termijn lijken dit te bevestigen). Daarna zal het tijdens het tweede deel een flink stuk zachter worden en meer verstoord. Niet echt een winters scenario dus voor de feestperiode van het eindejaar. Zien of dit bevestigd zal worden bij onze volgende analyse klaar tegen 1 december.

Op dit ogenblik schatten wij de kans op sneeuw voor Kerst in op 10 % en op 15 % voor Nieuwjaarsdag.

Newsflash

 • Late zomerdagen in België

  Late zomerdagen in België

  Welke zijn de meest laattijdige zomerse dagen die voorgekomen zijn in ons land in de verschillende weerstations ?
 • Seizoenstendensen van 30 september

  Seizoenstendensen van 30 september

  Wat zijn de laatste seizoenstendensen voor de laatste maanden van 2018 ?
 • Zomer 2018

  Zomer 2018

  De zomer van 2018 was in Ukkel uitzonderlijk warm, abnormaal zonnig, abnormaal droog en met een uitzonderlijk lage neerslagfrequentie.
 • Bilan van de hittegolf van juli-augustus 18

  Bilan van de hittegolf van juli-augustus 18

  Deze hittegolf kan concurreren met de 2 'reuze' hittegolven die ons land heeft gekend sinds 1901, de hittegolven uit 1911 en 1976. Toelichting.

Weerbericht

Vrijdag 16°
Zaterdag 16°
Zondag 17°
Maandag 14°
Dinsdag 13°

Overzicht om 18:00

 • Oostende : 13°
 • Gent : 15°
 • Antwerpen : 15°
 • Brussel : 16°
 • Charleroi : 15°
 • Namen : 14°
 • Luik : 15°

Het weer in het nieuws

 • Overal MeteoBelgie raadplegen!

  Overal MeteoBelgie raadplegen!

  MeteoBelgie gaat overal met u mee, via uw PC, tablet of smartphone!
 • WRF-model

  WRF-model

  MeteoBelgie biedt u de fijnmazige kaarten aan van het WRF-model.
 • Meteogram WRF

  Meteogram WRF

  Raadpleeg onze eigen meteograms gebaseerd op het WRF-model voor elke postcode in België !

Overzicht in reële tijd

Slins om 18:02
Temperatuur : 15.2°C
Druk : 1024 hPa
Vochtigheid : 73%
Neerslag (24u) : 0 mm
Wind : Noord (zeer zwak)