• Zich inloggen


Iedereen heeft nog steeds in het achterhoofd de zeer zachte eerste helft van de winter. Zo heeft december 2015 talrijke records aan diggelen geslagen. De laatste dagen hebben we de terugval van de temperaturen naar meer normale seizoenwaarden kunnen meemaken en toch zal er de komende dagen een nieuwe situatie tot stand komen die gunstig zal zijn voor nog forsere koude.

mb_hr_blue_ball.gif

Synopsis

De anticycloon boven de Azoren heeft een uitloper verstuurd in de richting van Groenland terwijl een systeem van lage luchtdruk geleidelijk aan Centraal-Europa zal belegeren. Daardoor zal een vochtige noordwestelijke stroming van polaire oorsprong tot stand komen die almaar kouder zal zijn in de hogere luchtlagen. Tegen het einde van het weekend zal de anticycloon zich positioneren boven ons land met als gevolg, het opdrogen van luchtmassa’s maar tevens ook een sterkere afkoeling boven onze gebieden.

Voorziene synopsis voor 15 januari 2016 om 12u (UTC)

mb_hr_blue_ball.gif

 Sneeuw in de Ardennen !

Van donderdag tot zaterdag zal men kunnen rekenen op talrijke buien die stilaan zowat overal een winters karakter zullen kunnen aannemen. Door de licht positieve temperaturen boven de laagvlaktes zal alleen in Hoog-België de sneeuw blijven liggen met een sneeuwlaag van 10 à 25 cm, misschien wel meer op de Ardense toppen. Desalniettemin kan mogelijk tijdelijk lokaal wat sneeuw opstapelen op de lagere landsdelen. We stippen aan dat de wind zal aantrekken tijdens de nacht van donderdag op vrijdag wat de vorming van sneeuwbanken kan veroorzaken.
Vanaf zondag zal het weer droger worden (de een of andere overblijvende bui niet te na gesproken), maar de koude die zal feller worden met nacht- en dagvorst die zal uitbreiden tot alle gebieden. Tijdens de nacht zal deze matig zijn, zelfs streng (tot -10°C) op het Ardens reliëf. 

sneeuw 2016 01 15
Sneeuwdikte voor 17 januari 2016 om 12u (UTC)

mb_hr_blue_ball.gif

Blijven deze winterse toestanden duren ?

Vóór volgende woensdag zullen de temperaturen niet betekenisvol gaan stijgen. Koud en vrij helder weer wordt verwacht voor het eerste deel van volgende week. Tegen het einde van de week zien we mogelijk de temperaturen wat zachter worden, alleen, dat is nog ver vooruit in de tijd en daarom raden wij u aan, wilt u op de hoogte blijven van de winterprik, om onze volgende vooruitzichten op de voet te volgen.

 

Newsflash

 • Late zomerdagen in België

  Late zomerdagen in België

  Welke zijn de meest laattijdige zomerse dagen die voorgekomen zijn in ons land in de verschillende weerstations ?
 • Seizoenstendensen van 30 september

  Seizoenstendensen van 30 september

  Wat zijn de laatste seizoenstendensen voor de laatste maanden van 2018 ?
 • Zomer 2018

  Zomer 2018

  De zomer van 2018 was in Ukkel uitzonderlijk warm, abnormaal zonnig, abnormaal droog en met een uitzonderlijk lage neerslagfrequentie.
 • Bilan van de hittegolf van juli-augustus 18

  Bilan van de hittegolf van juli-augustus 18

  Deze hittegolf kan concurreren met de 2 'reuze' hittegolven die ons land heeft gekend sinds 1901, de hittegolven uit 1911 en 1976. Toelichting.

Weerbericht

Maandag 15°
Dinsdag 15°
Woensdag 15°
Donderdag 14°
Vrijdag 12°

Overzicht om 19:10

 • Oostende : 12°
 • Gent : 12°
 • Antwerpen : 12°
 • Brussel : 12°
 • Charleroi : 12°
 • Namen : 11°
 • Luik : 11°

Het weer in het nieuws

 • Overal MeteoBelgie raadplegen!

  Overal MeteoBelgie raadplegen!

  MeteoBelgie gaat overal met u mee, via uw PC, tablet of smartphone!
 • WRF-model

  WRF-model

  MeteoBelgie biedt u de fijnmazige kaarten aan van het WRF-model.
 • Meteogram WRF

  Meteogram WRF

  Raadpleeg onze eigen meteograms gebaseerd op het WRF-model voor elke postcode in België !

Overzicht in reële tijd

Montignies/Samb. om 19:20
Temperatuur : 12.4°C
Druk : 1033 hPa
Vochtigheid : 72%
Neerslag (24u) : 2 mm
Wind : Noord